A lent olvasható beszámoló a Kertészet és Szőlészet című hetilapban jelent meg, Horváth Csilla tollából. Köszönjük szépen a közreműködést!
Színvonalas gyümölcskonferenciát szervezett a Seedplus Kft. Hajdúszoboszlón, elsősorban a hazai almatermesztők részére. Az egész napos tanácskozáson piaci helyzetről, korszerű technológiákról, növényvédelemről és a hazai almaágazat versenyképességéről is szó esett, most a tanácskozás gerincét adó tápanyag-utánpótlást taglaló előadásokat foglaljuk össze.
A kalciumnak jóval sokrétűbb a szerepe a növények életében, mint amennyit a legtöbben tudunk róla, a részletekről a Greenhas Group szakemberei beszéltek a Seedplus Gyümölcskonferencián. Furio Foa európai területi vezető köszöntötte a szakmai nap résztvevőit, és elmondta, hogy a Greenhas Group negyven éve fejleszt és gyárt speciális műtrágyákat és biostimulátorokat, amikre a klímaváltozás következtében egyre nagyobb szükség van a növénytermesztésben.
Mikor adagoljuk?
Pierfranco Baraglia agrártechnológiai fejlesztő előadása bevezetéseként hangsúlyozta, hogy az alma minősége szempontjából a kalciumnak fontosabb a szerepe, mint a káliumnak, csak az a kérdés, hogy mikor adagoljuk a lehető legjobb eredmény eléréséhez. Ez pedig meglehetősen hosszú időszak, sziromhullástól a gyümölcsnövekedésig tart.
Olasz szakirodalmi adatok szerint 40-50 tonnás almaterméssel hektáronként 150-180 kilogramm kalciumot vonunk ki, káliumból pedig 110-140 kilogrammot.
Nem elhanyagolható a magnézium sem, abból nagyságrendileg hasonló mennyiségre van szükség, mint foszforból. A klorofill központi elemeként azért fontos a jó magnéziumellátás, mert akkor több energiát termel a növény. A jó tápanyagellátást levélanalízissel tudjuk nyomon követni.
A kalciumnak azért különösen fontos a szerepe a piros bimbós állapottól a gyümölcsnövekedésig, mert a sejtfal felépítésében vesz részt. A kalcium-pektátok cementként tartják össze a sejtfalat alkotó elemeket, és kalcium-foszfátok szilárdítják a sejtmembránokat. Sóként oxalát, klorid, nitrát, karbonát, illetve szilikát formában is lehet kalcium a sejtekben.
Többféle funkciót is betölt a kalcium a növényben az említett szerkezeti elemként: javítja a színeződést és a húskeménységet, gátolja a repedést, befolyásolja az ozmotikus nyomást, azaz a vízszállítást a növényben. Kalciummal jól ellátott növényben kisebb átmérőjű sejtek alkotják a szállítószöveteket, ezért nagyobb nyomás alakulhat ki bennük, ami jobb víz- és tápanyagszállítást eredményez. Nagyobb a növény turgora, jobban elviseli a meleget vagy a vízhiányos időszakokat.
Számos tényező befolyásolja a gyümölcs kalciumtartalmát. Káros ebből a szempontból a nagy meleg, az erős UV-sugárzás és a szárazság, valamint csökkenti a kalciumtartalmat az almában a túl erős növekedés, a nagy gyümölcsméret, a túl sok nitrogén és kálium, valamint a cink, a bór és a molibdén hiánya. Nagy különbségek vannak a fajták és az alanyok közt is a kalciumfelhasználás szerint. A klímaváltozás felerősít több káros befolyásoló tényezőt is, ezért mind gyakoribb lesz a kalciumhiány az almában.
Folyamatosan szükség van rá
A gyümölcsben a termésnövekedés során változhat az egyes kalciumformák mennyisége. Ha csak az összes kalciumtartalmat vizsgáljuk, alig találunk különbséget, de 90 nap alatt a kalcium-pektát rovására nőhet a kalcium-oxalát mennyisége. Ez annak a következménye, hogy az oxálsav kioldja a sejtfalból a kalciumot, rontva ezzel a hússzilárdságot, és a gyümölcs érzékenyebbé válik a betegségekre. A túlzott nitrogéntrágyázás éppen azért káros a húskeménység szempontjából, mert több oxálsav képződik a hatására, és ezért célszerű nem kalcium-nitrátként adagolni a kalciumot – hívta fel a figyelmet Pierfranco Baraglia. Nagyon fontos tehát, hogya növekedés időszaka alatt folyamatosan magas kalciumszint legyen a gyümölcsben, mert akkor az oxálsav kalcium-oxalát formájában már nem veszélyezteti a sejtfal szilárdságát.
Természetesen nemcsak a gyümölcsnövekedés, hanem még korábban, a sejtosztódás idején is fontos, hogy legyen elég kalcium a gyümölcskezdeményben. Minél több sejt alkotja a gyümölcsöt, annál jobb lehet a színeződése és a minősége. Ezenkívül a hajtáscsúcs és a gyökér növekedéséhez is szükséges ez az elem a sejtfalképződéshez.
Almánál a megtermékenyüléstől folyamatos a kalciumigény, a csonthéjasoknál viszont a csonthéjkeményedés időszakában nem kell pótolni, mert szünetel a növekedés.Szüretkor az optimális kalciumszint az almában több, mint 5 mg/100 g, a nitrogén és kalcium aránya kisebb, mint 14, a kálium és magnézium kalciumhoz viszonyított aránya pedig kisebb, mint 30.
Azért nehéz elegendő kalciumot juttatni a gyümölcsbe, mert ez az elem csak egy irányban mozog a növényben, szemben például a káliummal. Elsősorban a hajtásokban lokalizálódik, és onnan már nem mozdul tovább. A kalciumhiányból eredő élettani betegségeket pedig jól ismerjük: ez a keserűfoltosság, amire érzékeny például a Braeburn, a Fuji vagy a Jonagold. Hasonló a lenticella-foltosság, amikor kis zöld foltok, bemélyedések alakulnak ki a héj alatt, és idővel megnőnek, elparásodnak. Erre a jelenségre a Golden delicious és a Red delicious-változatok érzékenyek. Általában a túlzott nitrogéntrágyázás következménye. Az élettani betegségek megelőzéséhez tehát harmonikus tápanyag- és vízellátásra van szükség, kerülni kell a nitrogén, a kálium és a magnézium túladagolását, és megfelelő mennyiségben pótolni a bórt és cinket.
Lombon vagy gyökéren keresztül
Simone Cavallo európai fejlesztési szakértő a Greenhas Group technológiáját ismertette. A szakember minden esetben együtt javasolja a biostimulátorok és ásványi műtrágyák használatát, mert így mindkettő jobban hasznosul. Hangsúlyozta, az almában a szükséges kalciummennyiség felét a gyümölcsbe kell juttatni 20 milliméteres gyümölcsátmérőig, ezért a virágzás vége és a kötődés a legfontosabb időszak a kalciumpótlás szempontjából.
Az Algaren Twin 100%-ban növényi eredetű, biotermesztésben is használható folyékony bioaktivátor. Szervesanyag-tartalma 30%, és mivel kis molekulatömegű anyagok alkotják, könnyen fölvehető. Barna alga és élesztőgombák kivonata van benne, ezek felelősek azért a hormonhatásért, amivel kimondottan a virágzás és a kötődés támogatására szolgál, ezenkívül csökkenti a gyümölcshullást.
A Calfomyth folyékony ásványi műtrágya 3% nitrogén-, 23% foszfor-, 5% kalcium-, valamint bór- és molibdéntartalommal rendelkezik. Ez a magas foszfortartalom támogatja az energiaigényes virágzást és kötődést. A termék különlegessége, hogy sikerült benne kombinálni a foszfort és a kalciumot, és minden összetevőjejól fölvehető a növények számára.
Termésnövekedés idején, azaz a második gyümölcshullástól a 90%-os méretig két-három lombtrágyás kezelést javasolt Simone Cavallo. A termés egyöntetűségének, minőségének javítására szolgál az Expando(3 l/ha) és aFoliacon 22 (2 l/ha), kalciumpótlásra pedig aCalciogreen PS Plus (4 kg/ha). A kalciumos kezeléseket 10-12 naponta érdemes megismételni.
Ugyanebben az időszakban öntözéssel a Vit-Org VG vagy Nutrigreen AD biostimulátort alkalmazhatjuk 25 kg Calfon műtrágyával, illetve 20 l/ha Fisiocal műtrágyával.
Az Expando segíti a fotoszintézist, ezáltal nagyobb hozam, egyöntetűbb gyümölcs érhető el a használatával.
A Foliacon 22 folyékony műtrágya 10% kalciumot, 5% magnéziumot, valamint 8,8% nitrogént tartalmaz, utóbbit nitrát formában. Ez az 1:2-es összetétel nemcsak gyorsan hasznosítható, hanem természetes arány is a növények számára. A termék kevés vízzel is kijuttatható.
A Calciogreen PS Plus 40% kalciumot tartalmazó, jól oldható mikrokristályos műtrágya, karbonsav komplex formájában könnyen fölvehető kalciumot biztosít, még a gyümölcsbe is gyorsan bejut. Fokozza a fotoszintetikus aktivitást.
ACalfon műtrágyák savas kémhatású, vízben oldódó NPK-műtrágyák, három összetételben. Az alap, kiegyenlített Calfon mellett a virágzást támogató Calfon Bloom 35% foszfort tartalmaz, mindkettőben 8% kalcium és mikroelemek vannak még. A Calfon Fruit az előzőeknél kevesebb nitrogént és kalciumot, viszont 18% foszfort és 27% káliumot, továbbá mikroelemeket tartalmaz.
Kísérletek bizonyítják
Az Expandokülön előadást is érdemelt, amit Balogh Ernő, a Seedplus Kft. szaktanácsadója tartott. Hangsúlyozta, hogy a kedvező hatásokat genomikai vizsgálatokkal is alátámasztották a Greenhas Group szakemberei.
Az Expando hatóanyagai legalább 13 anyagcsere-folyamatot serkentenek, például a szénhidrát- és a fehérje-anyagcserét, a jeltovábbítást, tápanyagszállítást, a másodlagos anyagcsere-folyamatokat, a fotoszintézist. Spanyol kísérletben kajsziban növelte a cukortartalmat és a gyümölcsméretet, utóbbit körülbelül 4 milliméterrel. Olaszországi tapasztalatok őszibarackban azt mutatták, hogy 80-ról 96%-ra növelte a legalább A méretű gyümölcsök arányát.
Körtében hasonlóan jó eredményt értek el: a termés majdnem fele meghaladta a 70+ kategóriát, szemben a kontroll 12%-ával, Abate Fetel fajtában. Nemcsak a gyümölcs mérete, hanem a cukortartalma is nőtt a háromszori kezelés hatására.
Almában 4,5 l/ha adagban használták három alkalommal: 20 milliméter gyümölcsátmérőnél, majd 18 és 36 nappal később. Ebben a lengyel kísérletben a termés majd háromnegyede esett a 71-80 milliméteres kategóriába, és csak 8% volt a 70 milliméternél kisebb alma, miközben a kontrollban ez az arány 21% volt.
Magyarországon az Expandót 3 l/ha dózisban próbálták ki négy helyszínen, különböző fajtákban. Mindenütt nőtt a gyümölcsméret és a fánkénti termésmennyiség is, különböző mértékben.
A Seedplus Gyümölcskonferencián a lengyelországi almatermesztési gyakorlatokba is betekintést nyerhettünk Zbigniew Marek, a Green Eco Poland szaktanácsadójának köszönhetően. Az erről készült beszámolónkat ITT olvashatja.
Mezőgazdasági szaktanácsadásért és bővebb termékinfókért fordulj bizalommal kollégáinkhoz! Szaktanácsadóink sokéves tapasztalattal állnak rendelkezésre!
Első kézből értesülnél legfrissebb híreinkről és akcióinkról? Iratkozz fel hírlevelünkre IDE kattintva!
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Adatvédelmi áttekintés
A Seedplus Kft , mint adatkezelő a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE (a továbbiakban: Rendelet) szerint az alábbi tájékoztatást adja:
Jelen tájékoztató az alábbi oldal adatkezelését mutatja be: www.seedplus.hu
A tájékoztató módosításai a fenti címen történő közzététellel lépnek hatályba.
Web oldalunk cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek.
A cookie-k kisméretű fájlok, amelyeket az aktuálisan megtekintett weboldal vagy éppen használt alkalmazás a böngészőre vagy a készülékre telepít. Az ennek eredményeként létrejött kapcsolat olyan információkat tartalmazhat, mint például a készülék IP-címe,vagy a használt böngésző típusa. A sütik „passzívak”, azaz nem tartalmaznak futtatható állományokat, vírusokat, illetve kémprogramokat és nem férnek hozzá a felhasználó merevlemezének adataihoz.
A legtöbb süti hatékony működéséhez semmilyen személyes jellegű adat nem szükséges, így az esetek döntő többségében a cookie nem azonosítja az adott felhasználót. A cookie-k használata során összegyűjtött adatokat az adatvédelmi irányelvek szerint tároljuk, azokhoz jogosulatlan személyek nem férhetnek hozzá.
A weboldalak eléréséhez használt böngészőprogramok alapértelmezett esetben engedélyezik a sütik elhelyezését az eszközre. Ezek a beállítások megváltoztathatók. A sütik kezelésére vonatkozó információk a böngésző beállításai között találhatóak. Fontos tudni, hogy a cookie-k használatának tiltása/korlátozása negatívan befolyásolhatja az oldal bizonyos funkcióinak működését. Ennek ellenére a sütikkel kapcsolatos jóváhagyását bármikor megváltoztathatja, a sütiket bármikor törölheti. Tájékoztatjuk, hogy a sütikkel kapcsolatos beállításai 12 hónap után automatikusan törlődnek.
A honlap ’Kapcsolat’ menüpontjával kapcsolatos adatkezelés:
Érintettek köre: látogató a honlapon, aki a Kapcsolatok menüpont alkalmazásával üzenetet, vagy e-mailt küld
Kezelt adatok köre:
Név, e-mail cím és az üzenetben a felhasználó által megadott egyéb, nem kért adatok.
Az adatkezelés célja: A látogató kapcsolatfelvételének biztosítása az adatkezelővel, ügyfélszolgálat teljesítése, panaszkezelés, tájékoztatás a weblap működéséről
Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása, amelyet az érintett adatai önkéntes megadásával és az üzenet elküldésével, e-mail küldés esetén az e-mail elküldésével ad meg.
Az érintettek jogai:
Átlátható tájékoztatás, kommunikáció és az érintett joggyakorlásának elősegítése
Előzetes tájékozódáshoz való jog – ha a személyes adatokat az érintettől gyűjtik
Az érintett tájékoztatása és a rendelkezésére bocsátandó információk, ha a személyes adatokat az adatkezelő nem tőle szerezte meg
Az érintett hozzáférési joga
A helyesbítéshez való jog
A törléshez való jog („az elfeledtetéshez való jog”)
Az adatkezelés korlátozásához való jog
A személyes adatok helyesbítéséhez vagy törléséhez, illetve az adatkezelés korlátozásához kapcsolódó értesítési kötelezettség
Az adathordozhatósághoz való jog
A tiltakozáshoz való jog
Automatizált döntéshozatal egyedi ügyekben, beleértve a profilalkotást
Korlátozások
Az érintett tájékoztatása az adatvédelmi incidensről
A felügyeleti hatóságnál történő panasztételhez való jog (hatósági jogorvoslathoz való jog)
A felügyeleti hatósággal szembeni hatékony bírósági jogorvoslathoz való jog
Az adatkezelővel vagy az adatfeldolgozóval szembeni hatékony bírósági jogorvoslathoz való jog
A Seedplus Kft . kötelezi magát, hogy gondoskodik a hozzá került személyes adatok biztonságáról, s megteszi azokat a technikai intézkedéseket, amelyek biztosítják, hogy a felvett, tárolt, illetve kezelt adatok védettek legyenek, illetőleg mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza azok megsemmisülését, jogosulatlan felhasználását és jogosulatlan megváltoztatását. Kötelezi magát arra is, hogy minden olyan harmadik felet, akiknek az adatokat esetlegesen továbbítja vagy átadja, ugyancsak felhívja ez irányú kötelezettségeinek teljesítésére.
Panasztételi lehetőség:
Az adatkezelő esetleges jogsértése ellen panasszal a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lehet élni. (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság , 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C., Levelezési cím: 1530 Budapest, Postafiók: 5. ,Telefon: +36 -1-391-1400, Fax: +36-1-391-1410, E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu)
Szigorúan szükséges cookie
A szigorúan szükséges cookie-t mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a cookie-beállításokhoz.
Ha letiltja ezt a cookie-t, nem tudjuk menteni a beállításokat. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor meglátogatja ezt a weboldalt, újra engedélyeznie vagy tiltania kell a cookie-kat.